weide wel en wee

“Hoe kan dat nu, eerst goed uitlopen en dan toch nog dood, of forse schade! De oorzaak is de veel te warme december en januari. Sommige heesters en vaste planten stonden nog te groeien en te bloeien, alsof het zomer was. December met bloeiende vuurpijlen en stokrozen! Als alles normaal gaat, en de dagen korter worden, de nachten kouder, gaat de plant hier op reageren. Ze zorgen dat ze vocht kwijt raken, door minder op te nemen en het blad te laten vallen of verdorren. Hierdoor maken ze als het ware antivries. De zoutconcentraties (voedingszouten) in de cellen worden verhoogd door minder vocht. Dit jaar kregen ze daar de kans niet voor, met alle gevolgen van dien. (…) Nadat de schade opgenomen was kwam de tweede klap! Prunus (Pruim) en nog veel meer soorten, werden ineens, pas in april-mei, alsnog bruin. Of de punten van de vers uitgelopen takken verdorden! Na – schade! ”

Na – schade … dat is nu ook bij onze plataan, beuk en wilg aan de orde. Dit leerzame en interessante artikel van Kees van Olst hebben we gevonden op de website van ATV Nut en Genoegen.

Met de pompoenen gaat het gelukkig heel goed!

Fijne dag šŸ™‚

Advertenties

Een gedachte over “weide wel en wee

  1. De pompoenen doen het geweldig goed 20 pompoen zaden in april en nu een veld vol mooie gele pompoenen.Nog even wachten en dan kunnen we oogsten zo eind augustus begin september.natuurlijk dan soep,tempura,stoofpot en andere lekkere gerechten maken.de recepten komen op het blog met foto’s.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s